opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xtremesystems
    RS
    • 2010
    • 2254
    • Hyundai

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat opon Kormoran GAMMA B2 - czy te nasze Polskie opony są "aż tak złe" czy po prostu stosunek cena/jakość jest adekwatny do tego co otrzymujemy. Opinie na necie są bardzooo podzielone :roll:

Pytam się ponieważ szukam jakichś w miarę cenowo rozsądnych opon do ojca Octavki (jazda głownie po mieście i na krótkich trasach , 2-3 razy w roku jakiś wyjazd dłuższy). Jak widzę większość strefy "budżetowej" to chinole... więc nie wiem czy nie lepiej kupić coś made in Poland / pseudo Michelin :roll:
    do tescia zalozylem taki. co do wlasciwosci jezdnych sie nie wypowiem. ale mieszanka miekka i zuzywa sie szybko

Komentarz

• dylan80
      Rider
      • 2009
      • 625

muszę zamówić komplet letnich i nie wiem, na co sie teraz zdecydowac.... rozmoar st. 195/65R15 . Od 2009 r jeździłem na Fulda Ecocontrol i jestm zadowolony, wcześniej miałem tez takie na poprzednim aucie...
      ale zestarzały sie i nie wiem, czy znowu zamawiac fuldy.

W grę wchodzą Fulda Ecocontrol, Uniroyal RainExpert

O tych ostatnich nic nie wiem. szukam ludzi, którzy jeździli na ww oponach łącznie z Fuldą i mogą porównać i mi doradzić... które najlepiej trzymają sie drogi, nie pływają i są wytrzymałe..
      Na fuldach zrobiłem 100kkm i jeszcze bieżnika jest ok 4-4,5mm, czyli mogę powiedziec że mało sie ścierała, ale z racji wieku trza sie ich pozbyc...
      poradzicie? prosze o opinie tylko ww opon, nie kupie nic tańszego a tym bardziej chińskiego , więc prosze nie pisac o innych np, szwagier ma i se chwali...

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8160
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dylan80
        muszę zamówić komplet zimówek i nie wiem, na co sie teraz zdecydowac
        to nie lepiej w temacie o zimowkach pytać
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• dylan80
          Rider
          • 2009
          • 625

Zamieszczone przez piotrek_os
          Zamieszczone przez dylan80
          muszę zamówić komplet zimówek i nie wiem, na co sie teraz zdecydowac
          to nie lepiej w temacie o zimowkach pytać
          kurde, sorry, zmęczony dziś jestem strasznie , o letnie pytam

Komentarz

• pzeb
            Drive
            • 2013
            • 74
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Opony Uniroyal RainExpert już drugi komplet eksploatuje mój brat. Jest z nich bardzo zadowolony. Świetnie sprawdzają się w koleinach zalanych wodą. Znakomicie odprowadzają wodę.

Komentarz

• jerol
              Ambiente
              • 2014
              • 188

W tym roku wchodzi nowy uniroyal rainexpert 3

Komentarz

• dylan80
                Rider
                • 2009
                • 625

a jak z szumem albo ściąganiem auta na tych uniroyalach?
                a jakieś porównanie moze do fuld ktoś napisze, jeździł ktoś na obu?

pojawiły się jeszcze Fulda Ecocontrol HP, jakiś inny model, ale już pare razy przeczytałem że nikną w oczach, tak szybko sie ścierają...
                a jak ze ścieralnością tych Uniroyal ?

Komentarz

• OponyLux.pl
                  Classic
                  • 2015
                  • 12

Tak w pewnym uproszczeniu:

Fulda - cisza
                  Uniroyal - lepsza przyczepność na mokrej nawierzchni.

Chociaż jak na moje to najlepiej byłoby dopłacić do Dunlopów Sport Bluresponse 195/65 R 15 91H - zupełnie inna opona, chociaż droższa.
                  Zapraszam po zimowe opony na sezon 2016/2017 do wszystkich modeli Skody Octavia

Komentarz

• beaviso
                    Elegance
                    • 2010
                    • 767
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez OponyLux.pl
                    Chociaż jak na moje to najlepiej byłoby dopłacić do Dunlopów Sport Bluresponse 195/65 R 15 91H - zupełnie inna opona, chociaż droższa.
                    Kolega pyta o oponę, na której auto nie pływa. Swoje odczucia z eksploatacji BluResponsów w tym rozmiarze i indeksie opisałem kilkadziesiąt postów wstecz. Są teraz na sprzedaż w stanie "prawie nowym", z przebiegiem 6 tys. km, a ja wracam do CEC3. Sądzę, że z Uniroyal może być podobnie jak z Blu, bo Uni to zwykle świetne deszczówki, ale zarazem miękkie gumy (kiedyś jeździłem 3 lata na Rallye 550).

M.
                    666 4U

Komentarz

• OponyLux.pl
                      Classic
                      • 2015
                      • 12

Zamieszczone przez beaviso
                      Kolega pyta o oponę, na której auto nie pływa. Swoje odczucia z eksploatacji BluResponsów w tym rozmiarze i indeksie opisałem kilkadziesiąt postów wstecz. Są teraz na sprzedaż w stanie "prawie nowym", z przebiegiem 6 tys. km, a ja wracam do CEC3. Sądzę, że z Uniroyal może być podobnie jak z Blu, bo Uni to zwykle świetne deszczówki, ale zarazem miękkie gumy (kiedyś jeździłem 3 lata na Rallye 550).

M.
                      Ok, ale to, że auto tobie pływa nie znaczy, że wszystkim. A Bluresponsy to akurat jeden z najbardziej popularnych bieżników. Może kwestia specyfiki Octavii? Z tego co widzę często kupują je do Accordów czy Leonów i jakoś nikt mi się nie skarżył na pływanie.

Komentarz

• yunior81
                        RS
                        • 2010
                        • 1657
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Może kwestia specyfiki Octavii?
                        Może kwestia tego że "miekkie" i rzeczywiście w zakrecie przy ostrzejszej jezdzie troche pływaja przy profilu 65 na 55 i niżej mogą być już inne odczucia.

Komentarz

• PieTrzaK
                          L&K
                          • 2009
                          • 1323
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja na BluResponsach 205/55R16 pływania nie zauważyłem.

Za to zużywają się... szybko.

Komentarz

• Voit
                            Elegance
                            • 2010
                            • 816

Zamieszczone przez PieTrzaK
                            Ja na BluResponsach 205/55R16 pływania nie zauważyłem.

Za to zużywają się... szybko.
                            Ja również nie zauważyłem pływania.
                            Nie zauważyłem również śladów nadmiernego zużycia.
                            W sezonie letnim przejechałem jakieś 10 000 km.
                            Moim zdaniem pływanie i nadmierne zużycie mogą wynikać ze sposobu jazdy lub stanu zawieszenia.
                            Ja jeżdżę spokojnie, raczej po emerycku.
                            Moje poprzednie opony, Goodyear EfficentGrip, przez sześć sezonów nie zdążyły wyząbkować, choć wszyscy straszyli, że te opony ząbkują w oczach... :lol:

Komentarz

• PieTrzaK
                              L&K
                              • 2009
                              • 1323
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Nadmierne to może za dużo powiedziane, to miękka opona więc cudów nie oczekiwałem. Ale patrząc na te małe poprzeczne rowki/nacięcia widać że zwłaszcza z przednich trochę ubyło - więcej niż się spodziewałem. Jak nie zapomnę to przed założeniem wiosną zmierzę :wink:

Komentarz

• majuDJ
                                Rider
                                • 2012
                                • 464

Mam okazje kupić tanio nowe opony Bridgestone TURANZA T001 205/55R16 91H co sądzicie o tych gumach?
                                http://www.euromove.pl

Komentarz

• OponyLux.pl
                                  Classic
                                  • 2015
                                  • 12

Turanzy to opony bardziej do grzecznej jazdy, komfortowe, z niższym spalaniem.

Komentarz

• jerol
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 188

Na tor sie chyba kolega nie wybiera jak masz okazje to kupuj, to bardzo dobre opony.

Komentarz

• majuDJ
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 464

Niższe spalanie? Hmm jak mają tylko etykiety C, B?

Komentarz

• howard
                                        Rider
                                        • 2014
                                        • 255

to może Yokohama Parada ?? te się dobrze trzymają :-)

[ Dodano: Sro 28 Sty, 15 21:41 ]
                                        Zamieszczone przez majuDJ
                                        ostatnio czytałem test w którym etykiety na oponach mają się nijak to faktycznego stanu. Zależy on od zbyt wielu czynników.
                                        Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)

Komentarz

• xtremesystems
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2254
                                          • Hyundai

Zamieszczone przez howard
                                          to może Yokohama Parada ?? te się dobrze trzymają :-)

[ Dodano: Sro 28 Sty, 15 21:41 ]
                                          ostatnio czytałem test w którym etykiety na oponach mają się nijak to faktycznego stanu. Zależy on od zbyt wielu czynników.
                                          wlasnie bardzo srednio trzymaja

Komentarz

• OponyLux.pl
                                            Classic
                                            • 2015
                                            • 12

Ok, ale konkurencja ma w podobnej cenie E. Tak jak napisał ktoś powyżej, to są niewielkie różnice, zależne od olbrzymiej ilości czynników. Jak dla mnie najważniejsze kryteria to hałas, potem trzymanie na mokrym, ale na pewno nie powiem, że jedna opona lepiej się zachowuje w deszczu od drugiej tylko na podstawie etykiety unijnej.

Komentarz

• majuDJ
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 464

Panowie co brać?

4x Goodyear Efficientgrip 205/55R16 91V DOT 27/13 z przebiegiem 8km po samochodzie testowym za 650zł

vs,

4x Bridgestone TURANZA T001 205/55R16 91H DOT 33/14 za 800zł z przebiegiem 6km i zaraz zdjęte z nowego samochodu

vs.

4x 205/55R16 91H UNIROYAL RAINSPORT 3 DOT 38/14 nówki z etykietami jeszcze za 800zł

Komentarz

• bl
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 389
                                                • BMW
                                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

majuDJ, ja bym wybral turanzy. Mialem i polecam.

Komentarz

• OponyLux.pl
                                                  Classic
                                                  • 2015
                                                  • 12

Goodyeary będę miały świetne parametry, ale dlaczego ktoś po 8 tys je sprzedaje? Czy to faktycznie 8km?

Po nich Turanzy, potem Uniroyale.

Komentarz

• majuDJ
                                                    Rider
                                                    • 2012
                                                    • 464

Goodyeary będę miały świetne parametry, ale dlaczego ktoś po 8 tys je sprzedaje? Czy to faktycznie 8km?

Po nich Turanzy, potem Uniroyale.
                                                    Nie 8 tys km tylko 8km przejechały po placu testowym i zostały zdjęte z nowego samochodu.

Tak one wyglądają:

Tylko troszkę się obawiam bo mam identyczne tylko z 2009r i mają 3,5- 4mm bieżnika ale trzęsie na nich kierownica niemiłosiernie i jest bicie przy hamowaniu. A to wina na bank opon lub felg, bo na zimowych stalówkach nie ma miejsca bicie przy niektórych prędkościach i np powyżej 120km/h to kierownica trzęsie jak oszalała, a po powolnym toczeniu jak bym miał koła nie okrągłe tylko kwadratowe. Więc niby najtaniej wychodzą, ale żeby nie było tak jak z obecnymi. Na dodatek na starych goodyearach wydaję mi się nierównomiernie zużyty bieżnik.

Komentarz

Pracuję...